https://www.chameleonracks.gr/image/cache/catalog/blog/Sigma%20Acoustics%20M8%20Review%20/m8-1170x600.jpg
user image

Sigma Acoustics M8 Review | Με Ρυθμιζόμενο Τουίτερ AMT


Ένα ηχείο με κινητά μέρη, ένα ηχείο που μπορεί να δείξει τις αρετές του ακόμη κι αν παίζει στο διπλανό δωμάτιο, ένα ηχείο που μπορεί να εστιάσει τον ήχο στα αυτιά μας… όπως ένας φακός Sigma σε μια φωτογραφική Leica


. KEIMENO: ΦΩΤΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ

Ένα σπάνιο ζεύγος ηχείων δοκιμάζουμε εδώ, κατασκευασμένο στο Πόρτο Βέρο (κοντά στην Βενετία) από μια μικρή ιταλική εταιρία, την Sigma Acoustics.

Είναι μια ιστορική οικογενειακή επιχείρηση που σχεδιάζει ηχεία (και γενικά ασχολείται με τον ήχο) εδώ και πολλές δεκαετίες.

Όλα τα ηχεία της Sigma Acoustics είναι υπέροχα, ξεχωριστά και διαχρονικά. Χειροποίητες ιδιαίτερες σχεδιάσεις, άλλες πολλών δρόμων, άλλες εξωτικές, άλλες βάσης και άλλες κλασικής σχεδίασης όπως το Μ8 που δοκιμάζουμε εδώ.

Ο κατάλογός της Sigma περιλαμβάνει 14 ζεύγη ηχείων, όλα υψηλής κατηγορίας τιμής


Το Μ8 είναι το πιο καινούριο της Sigma, παρουσιάστηκε τελευταία και είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί που υπάρχει (ελπίζουμε ακόμη) διαθέσιμο προς ακρόαση στη χώρα μας, κάτι που το οφείλουμε στον εδώ αντιπρόσωπο που είχε την τύχη να το παραγγείλει πριν την πανδημία.

Το «στιλάτο» Μ8 έφτασε στην Ελλάδα σε γυαλιστερό φινίρισμα τριανταφυλλιάς. Όπως μας είπε ο κατασκευαστής: «το Μ8 μπορεί να παραγγελθεί σε όλες τις βαφές του καταλόγου RAL, αλλά και σε φυσικό, σατινέ ή γυαλιστερό φινίρισμα ξύλου καρυδιάς, οξιάς, εβένου ή τριανταφυλλιάς.».

Ως ιταλικό ηχείο που είναι το Μ8 έχει την εμφάνιση και την φινέτσα που μαρτυρούν τον ήχο του.Πρόκειται για ένα ηχείο ύψους 1,17 μέτρα μαζί με την MDF βάση του, ενώ και οι τέσσερις πλευρές της καμπίνας είναι ίδιας διάστασης, στα 22 εκατοστά.

Ως bass reflex που είναι το Μ8 έχει την εκτόνωση των χαμηλών… χαμηλά στο κάτω μέρος του ηχείου στην βάση, εκεί υπάρχουν δύο οπές για μεγαλύτερη ταχύτητα εξαγωγής του αέρα (με την συχνότητα F3 να είναι στα 32Hz).

Όλη η καμπίνα χρησιμοποιείται για το μεγάφωνο μεσαιοχαμηλών διαμέτρου 7,5 ιντσών, που είναι κατασκευασμένο από την SB Acoustics και ανήκει στην σειρά Satori.

To μιντ-γούφερ έχει κώνο από αιγυπτιακό πάπυρο (που είναι καλύτερος από τον πολτό χαρτιού), μαγνητικό σύστημα νεοδυμίου, σασί από αλουμίνιο και μεγάλης διαμέτρου πηνίο φωνής (40 χλστ.).

Στο πίσω μέρος της καμπίνας έχουμε ένα ζεύγος ακροδεκτών, περιφερειακά υπάρχουν έξι βίδες που «αποκαλύπτουν» το κροσόβερ.Η θέση αυτή για το κροσόβερ βολεύει τόσο για το τελικό «κούρδισμα» του ηχείου από τον κατασκευαστή, αφού υπάρχει άμεση πρόσβαση εσωτερικά και όχι με την αφαίρεση κάποιου μεγαφώνου.

Στην κορυφή του ηχείου υπάρχει το Air Motion Transformer (AMT) τουίτερ συνθετικής μεμβράνης που έχει ύψος 80 χλστ.

Αυτό λειτουργεί βάσει διαφορετικής αρχής από τη συνήθη των τουίτερ με θόλο, αφού είναι αναδιπλούμενης μεμβράνης. Δηλαδή είναι βασισμένο στις Αρχές του Heil. Επειδή το τουίτερ είναι δίπολο, η Sigma στο ηχείο κάνει έξυπνη διαχείριση του πίσω κύματος που παράγεται.

Η καμπίνα πίσω αλλά και επάνω από το τουίτερ είναι ανοιχτή, ενώ στην δεξιά πλευρά υπάρχουν και τρεις μεγάλες σχισμές.

Όλα αυτά τα ανοίγματα είναι εκεί όχι μόνο για να εκμεταλλευτούν το πίσω κύμα του τουίτερ, αλλά και να το εμποδίσουν ώστε να μην βρεθεί ποτέ με το εμπρόσθιο.

Το ΑΜΤ τουίτερ μοιάζει με παράθυρο εμπρός από το ηχείο, ένα παράθυρο που «ανοίγει»… όχι μόνο ηχητικά αλλά και στην κυριολεξία


Ο ακροατής μπορεί να περιστρέψει το τουίτερ με το χέρι του μέχρι και ±5 μοίρες, δεξιά ή αριστερά, ώστε να ρυθμίσει με ακρίβεια την εστίαση και την έκταση των υψηλών συχνοτήτων.

Η ρύθμιση αυτή έχει να κάνει με την θέση ακρόασης και το μέγεθος του χώρου μέσα στον οποίο παίζουν τα ηχεία. Η καλύτερη θέση του τουίτερ είναι κοντά στις 2 μοίρες προς τα έξω, αλλά όλα εξαρτώνται από στερεοφωνική σκηνή που θέλουμε να δημιουργήσουμε.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ

Από την αρχή παρατηρήσαμε ότι το ζευγάρι της Sigma έχει καλή άρθρωση και εξαιρετική τονική ισορροπία.

Τα ηχεία απείχαν σχεδόν ένα μέτρο από τους πίσω τοίχους, όταν βρεθεί η σωστή θέση τους στο χώρο, τότε θα υπάρξει ισορροπία μεταξύ της απόκρισης συχνοτήτων και του βάθους της εικόνας, δύο χαρακτηριστικά που είναι δύσκολο να διαχωριστούν


Το τουίτερ ως AMT που είναι, για να αρχίσει να αποδίδει, θα πρέπει να «στρώσει» λιγάκι, συνήθως στην αρχή «βγαίνει» ως ελάχιστα σκληρό.

Μετά από λίγο καιρό το τουίτερ μαλακώνει και επεκτείνεται η απόκριση των υψηλών.

Αμέσως μετά θα αντιληφθείτε το ομαλό δέσιμο των μεγαφώνων που κατορθώνει το πρώτηςς τάξης χαμηλοπερατό φίλτρο του ηχείου.

Θα το καταλάβατε από τις σωστές αρμονικές και τον καλό χρονισμό.

Θα εκτιμήσετε τις άριστες χροιές και την υψηλού επιπέδου σαφήνεια τους.

Τα ηχεία παράγουν υπέροχες μεσοχαμηλές, αλλά και ελεγχόμενο μπάσο.

Οι γυναικείες φωνές εμφανίζονται καθάριες και φυσικές, πάντα ορθές, ακόμα και αν επεκταθούν προς τα κάτω.

Σε χορωδιακά σύνολα λάβαμε ένα κορυφαίο αποτέλεσμα, ακούσαμε το «Brothers in Arms» των Club For Five με αξιοσημείωτη φυσικότητα, απίστευτα χαμηλά επίπεδα θορύβου και με σωστή -ακρίβεια- τοποθέτηση των ερμηνευτών στο χώρο.Μια ξεχωριστή ερμηνεία του Μ8, ενός δύσκολου κομματιού, που ελάχιστα ηχεία έχουν την δυνατότητα να αναδείξουν.

Το Sigma M8 «παίζει» ένα όμορφο και αληθινό πιάνο, ακόμα και στη ροκ μουσική θα βγάλει τα δυναμικά του, ακόμη και σε ακραίες συνθήκες δεν θα συμπιέσει και δεν θα σκληρύνει ποτέ τον ήχο του.

Tα Sigma είναι καθαρά, τάχιστα, σωστά, σαφή και αέρινα, «ψεκάζοντας» τον ηχόχρωμά τους αβίαστα σε κάθε ακρόαση.

Όλες οι περιοχές συχνοτήτων ερμηνεύονται με εξαιρετική φυσικότητα και αυτό είναι σίγουρα το σημαντικότερο πλεονέκτημα του ηχείου.

Το μπάσο είναι παρόν, διακριτό και στο χρόνο του, όχι ιδιαίτερα βαθύ, αλλά ικανοποιητικό και ευχάριστο.

Οι μεσαίες παρουσιάζουν εκτεταμένες αποχρώσεις, με ευχάριστες λεπτομέρειες, που υποστηρίζουν τις ανθρώπινες φωνές, εξίσου ανδρική και γυναικεία, αλλά και τα ακουστικά όργανα.

Τα Μ8 έχουν υψηλή αίσθηση δροσιάς και φινέτσας, όσο περισσότερο τα ακούει κανείς τόσο περισσότερο τα εκτιμά, τόσο πιο πολύ βυθίζεται μέσα στο μεγαλείο της μουσικής που αναπαράγουν και τόσο πιο «γερή» γίνεται η μοναδική σχέση ερμηνευτή/ακροατή.

Το τουίτερ AMT είναι από τα πλέον λεπτομερή και γλυκά, στοιχεία που αναδεικνύεται από τον τρόπο τοποθέτησης του στο ηχείο


Λεπτοφυείς αρμονικές, αίσθηση αέρα και φυσικότητα.

Τα M8 δε δείχνουν προτιμήσεις προς ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής.

Στην κλασική μουσική θα ανακαλύψετε την κομψότητα των έγχορδων οργάνων.

Ομοίως στην τζαζ, εκεί η τρομπέτα και το σαξόφωνο αποδίδονται με δυναμισμό και διαύγεια, αλλά ποτέ ως «χάλκινα» επιθετικά.

Τα ηχεία αυτά δεν είναι καθόλου δύσκολα για τον ενισχυτή μας, τα οδηγήσαμε με άνεση ακόμα και με έναν λαμπάτο των 20W.

Υπό το πρίσμα αυτής της εμπειρίας τα Μ8 είναι μια μοναδική και φρέσκια πρόταση για ακρόαση, ειδικά σε μια εποχή όπου τα φυσικά -ακουστικά- ηχεία όλο και λιγοστεύουν.

Video

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΕΙΔΟΣ: Ηχείο δαπέδου bass reflex

MΕΓΑΦΩΝΑ: 1xΤουίτερ ΑΜΤ, 1xΜιντρέιντζ-γούφερ 7,5 ιντσών

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΙΣΧΥΣ: Από 30W έως 200W

EYΑΙΣΘΗΣΙΑ: 89dB/2,83V/1μ

ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ: 32Ηz-30KHz, ±3dB

EMΠΕΔΗΣΗ: 8Ω

ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ CROSS: 2.300Hz

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΥxΒ): 220×1.170×220 χλστ.

ΒΑΡΟΣ: 23 κ.


Tags: