https://www.chameleonracks.gr/image/cache/catalog/blog/Rockna%20Wavelight%20DAC%20/rockana-2-1170x600.jpg
user image

Rockna Wavelight DAC Review | TEST ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ-ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ R2R


Η ROCKNA ΕΙΔΙΚΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΙΣ R2R ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΣΗΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΗΜΟ WAVEDREAM DAC.

Ο ΝΕΟΣ WAVELIGHT DAC ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΙΤΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΕΙ ΜΙΑ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΟΠΟΙΕΙ.

Η Rockna ιδρύθηκε το 2000 και λίγα χρόνια αργότερα παρουσίασε τον πρώτο της μετατροπέα, κάνοντας εξαρχής σαφές ότι κινείται σε επίπεδα state of the art.

H διεθνής αναγνώριση ήρθε με τον περίφημο Wavedream DAC ο οποίος εξελίσσεται με τα χρόνια και συναποτελεί σήμερα, μαζί με το ασορτί memory player/transport/server/streamer Wavedream NET, ένα πανίσχυρο ψηφιακό ζευγάρι με custom τεχνολογία μετατροπής R2R και σύνδεση μεταξύ τους σε επίπεδο Ι2S μέσω θύρας HDMI.

Ο νέος Wavelight DAC αποτελεί μια προσιτή εκδοχή του μεγάλου της μοντέλου, διαθέτει κι αυτός είσοδο Ι2S με θύρα HDMI και προσθέτει μια είσοδο RCA που παραμένει αναλογική μέχρι τις εξόδους του -άρα ιδανική για ένα ποιοτικό phono stage- καθώς ρυθμίζει στάθμη στο αναλογικό πεδίο.


Έτσι είναι σε θέση να διατηρήσει τη διαφάνεια της πηγής αυτής και να οδηγήσει απευθείας τελικούς ενισχυτές χάρη στο πολύ προσεγμένο στάδιο εξόδου που υλοποιείται με διακριτά εξαρτήματα.

Βέβαια μιλάμε για Rockna, οπότε είναι λογικό το ενδιαφέρον μας να είναι στραμμένο στα ψηφιακά του χαρίσματα.

Ο Wavelight DAC στηρίζεται προφανώς κι αυτός σε διακριτή υλοποίηση R2R επιπέδου 25bit, η οποία ελέγχεται μέσω DSP (Xilinx Spartan7) για τη μετατροπή και μας επιτρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα σε τέσσερα custom φίλτρα (linear, minimum phase, hybrid mode, NOS).


Μπορεί να μην έχει τους 3 μ/σ του Wavedream, τα 27 bit του ή την 16πλή αναδειγματοληψία (768KHz), αλλά δεν βρίσκεται και πολύ πίσω, διαθέτοντας δύο τοροειδείς μετασχηματιστές και 8απλή αναδειγματοληψία στα 384KHzΟι σειρές με τις αντιστάσεις του κυκλώματος ladder υλοποιούνται με υλικά επιφανείας, βρίσκουμε μια ασύλληπτα μεγάλη χωρητικότητα εξομάλυνσης στα 100.000 μF και εξαιρετική τάξη και προσοχή στη λεπτομέρεια. Η αρχιτεκτονική του εσωτερικού δείχνει απλή, άνετη και τελειοποιημένη, δίνοντας έμφαση στο στάδιο εξόδου όπου βρίσκουμε μικρές κατακόρυφες πλακέτες με ενεργά εξαρτήματα σαν modules.

Το ίδιο το σασί είναι ένα κατασκευαστικό ποίημα, με ενδιαφέροντα «φάλτσα» στην πρόσοψη πάχους 15 χλστ. και καπάκι πάχους 6 χλστ. με κεντρικό ανάγλυφο πλαίσιο και λογότυπο, εξολοκλήρου από αλουμίνιο.

Η οθόνη είναι πελώρια, απεικονίζει specs, είσοδο, στάθμη και επιλογές του μενού και έχει έντονη φωτεινότητα αλλά μπορεί να ρυθμιστεί ή και να σβήσει τελείως.

Ο χειρισμός του Wavelight DAC γίνεται εξίσου εύκολα από τα τρία πλήκτρα της πρόσοψης και την εφαρμογή για iOS και android, αντί για τηλεχειριστήριο.

Προφανώς δουλεύει με Bluetooth και «πιάνει» ακόμη και από το διπλανό δωμάτιο.

Ο μετατροπέας «θυμάται» τη ρύθμιση της στάθμης για κάθε είσοδο ξεχωριστά (ακόμη κι αν κάνουμε disable από το μενού στο input volume, τα δεδομένα διατηρούνται), μπορεί να κάνει HT bypass την αναλογική του είσοδο, να ρυθμίσει την πολικότητα του σταδίου εξόδου και να περάσει τη ρύθμιση της στάθμης σε κατάσταση hybrid ή analog, με την πρώτη εκδοχή να δίνει ακρίβεια 32bit.

Μπορεί ακόμη και να ρυθμίσει το κέρδος του κυκλώματος για την αναλογική του είσοδο, ανεξάρτητα μάλιστα για τις RCA και XLR εξόδους του, μέσω μικροδιακοπτών στο εσωτερικό του, ώστε να ταιριάξει ιδανικά με το phono μας.

Εξάλλου, εδώ και καιρό η Rockna έχει ανακοινώσει ότι ετοιμάζει έναν υβριδικό τρόπο λειτουργίας της μετατροπής σε αναλογικό, έναν συνδυασμό κατά τα φαινόμενα multibit και ΔΣ λειτουργίας, ο οποίος θα μπορεί να επιλεγεί από το μενού έναντι της καθαρής R2R, αλλάζοντας στην ουσία τον τρόπο που λειτουργεί όλο το μηχάνημα, οπότε θα μιλάμε για συσκευή 2 σε 1.


Οι αναβαθμίσεις στο λογισμικό του FPGA γίνονται αποκλειστικά μέσω της USB-B με σύνδεση σε υπολογιστή ενώ οι αναβαθμίσεις στο λογισμικό του ελέγχου γίνονται μέσω της εφαρμογής, η οποία μας ενημερώνει αν υπάρχει νέα έκδοση.

Ενώ μπορούμε να φορτώσουμε μια παλιά έκδοση για το FPGA, δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και για το λογισμικό του ελέγχου.

Το μόνο που πρέπει να προσέξει κανείς με τον Wavelight DAC είναι ότι χρειάζεται ένα 24ωρο στο ρεύμα για να έρθει σε βέλτιστη απόδοση και, ελλείψει διακόπτη απενεργοποίησης, στην ουσία ποτέ δεν σβήνει

ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΥΣ

Οι μετατροπείς R2R ξεχωρίζουν για τις αναλογικές αρετές τους, την παρουσία της μεσαίας περιοχής, τις χροιές και τη διαφάνεια, δίνοντας ένα πιο γραμμικό ήχο με βινυλιακές αξίες.

Έχουν όμως και κάποιες αδυναμίες, όπως τα ήπια ανώτερα πρίμα που οδηγούν σε μια λιγότερη έκδηλη ακρίβεια στα περιγράμματα και την ανάλυση και τις «ευγενικές» δυναμικές χαμηλά, ιδίως όσοι δεν εξοπλίζονται με FPGA. Με άλλα λόγια, ακούγονται λιγότερο «ψηφιακοί» όταν θα συγκριθούν με μετατροπείς της bitstream ποικιλίας αλλά και λιγότερο εντυπωσιακοί σε πρώτη επαφή.

Ο νέος μετατροπέας της Rockna δεν διαφέρει στα θετικά του, δίνει έναν πολύ ήρεμο, καθαρό και ανοιχτό ήχο χωρίς ψηφιακή επιθετικότητα και άτσαλες μεταβατικές, ειδικά στις κορυφώσεις.

Το τίμπρο του είναι εξαιρετικά οργανικό και πολύχρωμο, μια ιδέα πιο ζεστό και «γήινο» από του ανταγωνιστικού Aqua La Voce το οποίο φθάνει στο μέγιστο τη διαφάνεια, ώστε ο ρουμανικός μετατροπέας να βρίσκεται κάπου ανάμεσα στον ιταλικό και τον περίφημο Fidelice του Rupert Neve.

Ανάλογο είναι το μοτίβο στις δυναμικές του χαμηλού, που είναι πιο εκρηκτικές από του Aqua αλλά λιγότερο εύπλαστες, ενώ τα ανώτερα πρίμα έχουν μεν παρόμοια έκταση αλλά προκύπτουν κι αυτά πιο ζωηρά, με πιο φανερή ανάλυση και πιο έντονα «χαραγμένα» περιγράμματα στα είδωλα των οργάνων.

Ο Wavelight DAC «λατρεύει» τα αρχεία υψηλής ανάλυσης και, παρά την DoP λειτουργία, διαφοροποιεί ικανότατα τα wav 24/192 από τα DSD, με σπουδαίο αέρα και έκταση στα πρίμα για τα πρώτα και βινυλιακή μεσαία περιοχή για τα δεύτερα.

Με άλλα λόγια, η Rockna μας δίνει με τον Wavelight τον «πιο beatstream» από τους R2R της αγοράς, κάτι που αναμένουμε να ενισχυθεί παραπέρα με το επερχόμενο hybrid mode, ενώ μας δίνει και την επιλογή των φίλτρων.

Παραμένει «αντι-ψηφιακός» και διάφανος κι έχει με το μέρος του τη δυναμική ζωντάνια και την αμεσότητα στην ανάλυση, ενώ η παρουσία της αναλογικής εισόδου μας λύνει τα χέρια ώστε να λειτουργήσει και ως high-end προενισχυτής.

Ένα απόλυτο μηχάνημα σε λογική τιμή!

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

  • ΕΙΔΟΣ: R2R DAC & αναλογικός προενισχυτής
  • ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ: Discrete R2R με FPGA/multibit & hybrid mode (αναμένεται)
  • ΕΙΣΟΔΟΙ: RCA, USB-B, coaxial, optical, AES/EBU, I2S (HDMI)
  • ΕΞΟΔΟΣ: RCA (2,4Vrms@50Ω), XLR (5,8Vrms@110Ω)
  • ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ: PCM μέχρι 384KHz/24bit, DSD512
  • ΑΠΟΚΡΙΣΗ: 20Hz -50kHz ±+0,5dB
  • ΕΞΤΡΑ: 4xφίλτρα, hybrid volume, phase invert, RCA input gain (RCA: 0/6/9,5dB-XLR:8/14/17,5 dB), 3xmode I2S, dimmer, HT bypass (RCA), input volume memory
  • ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΥxΒ): 430x55x300 χλστ.
  • ΒΑΡΟΣ: 7,25 κιλά