https://www.chameleonracks.gr/image/cache/catalog/blog/holo-spring-ii/ktereview1-1170x600.jpg
user image

Holo Audio Spring “Kitsuné Tuned Edition” Level 3 DAC

 


Ψηφιακός αναλογικός ήχος.

Τρεις λέξεις, μια βιομηχανία εκατοντάδων προϊόντων πίσω τους και χιλιάδες λάτρεις του καλού ήχου παγκοσμίως να ψάχνουν τον αναλογικό ήχο που κάποτε αγάπησαν και γνωρίζουν, σε ψηφιακές συσκευές και λειτουργίες, με όλες τις ευκολίες που τους παρέχονται από αυτές.

Οι περισσότεροι καταναλωτές καλού ήχου σήμερα έχουν στραφεί στην ευκολία πλατφορμών όπως tidal, spotify, ή/και αναπαραγωγής αρχείων, συνήθως υψηλής ανάλυσης, από κάποια αποθηκευτική μονάδα. Το dac στην προκειμένη φιλοσοφία αναπαραγωγής παίζει σημαντικότατο ρόλο και η αναζήτηση της ιδανικής συσκευής που θα δώσει τα καλύτερα του ψηφιακού κόσμου (ανάλυση, δυναμικά), μαζί με χροιές αναλογικού ήχου, είναι κάτι σαν σαφάρι στην άγρια ζούγκλα της υπερπληθώρας προϊόντων.

Βάλτε και τον παράγοντα τιμή στην εξίσωση και τότε το σαφάρι γίνεται επίπονο και το παραμικρό λάθος πληρώνεται…ακριβά.


Enter HoloAudio.

Είχα διαβάσει όλες αυτές τις διθυραμβικές κριτικές από τον παγκόσμιο τύπο για το dac giant killer, με τον αναλογικό ήχο, το Holo Level 3 “Kitsuné Tuned Edition”.

Το είχα ακούσει και στην τελευταία έκθεση «Εικόνα και Ήχος» στο μεγάλο δωμάτιο της Chameleon Audio (η εταιρία που το αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα με τον κ. Νίκο Κωσταδήμα) και είχα εντυπωσιαστεί. Έπρεπε να το ακούσω και στο σύστημα μου και να αποτυπώσω το τι άκουσα.

Πριν μπω σε λεπτομέρειες θα πω το εξής: Είμαι ακόμη εντυπωσιασμένος!

Πάμε να δούμε μαζί γιατί. Χαρακτηριστικά: Αρχικά αξίζει να αναφέρουμε επιγραμματικά κάποια στοιχεία για την κατασκευαστική φιλοσοφία του, αλλά και τα μοναδικά χαρακτηριστικά που έχει: Είναι ladder dac. Τα ladder dacs κατασκευαστικά μας έρχονται από το μακρινό παρελθόν και φημίζονται παγκοσμίως για τον πολύ μουσικό/αναλογικό ήχο τους. Χρησιμοποιούν ένα δίκτυο από αντιστάσεις υψηλής ακρίβειας και αντοχής και απαιτούν μεγάλη τροφοδοσία για να πετύχουν την καλύτερη δυνατή αναπαραγωγή του αναλογικού σήματος, εκεί που η επικρατούσα λογική κατασκευής στα περισσότερα σύγχρονα dac αντικαθιστά όλες αυτές τις αντιστάσεις με ένα chip. Το να φτιάξεις υψηλής ποιότητας ladder dac είναι μια πολύ ακριβή διαδικασία. Σε αυτόν τον τομέα δεσπόζουν εταιρίες όπως η MSB με πενταψήφια και εξαψήφια νούμερα λιανικής… Η HoloAudio το κατάφερε και στην συγκεκριμένη πιο πλούσια έκδοση με μόλις 3000€! Το Holo χρησιμοποιεί 2 ladder δίκτυα, ένα για PCM και ένα για DSD!


Είναι Non Over Sampling dac, άρα παίζει natively ό,τι αρχείο του δώσεις.

Υποστηρίζει natively, χωρίς oversampling, DSD 1024. Για την ακρίβεια, είναι το μοναδικό ladder dac παγκοσμίως που παίζει αρχεία DSD σε δειγματολειψία 1024, όπως και αρχεία PCM εως 1536 Mhz, νούμερα εξωπραγματικά για τα σημερινά δεδομένα. Η κορυφαία έκδοση ΚΤΕ “Kitsuné Tuned Edition” που έχουμε στα χέρια μας διαφέρει από τις άλλες δύο (version 1 & 2) στα υλικά που έχουν επιλεγεί και όχι στις δυνατότητες που περιγράφουμε σε αυτήν την ενότητα. Εδώ βρίσκουμε δηλαδή Mundorf Evo SilverGold Oil caps και μετασχηματιστή τροφοδοσίας 100VA O-Type green label pure 4N silver.

Η ψηφιακή σύνδεση είναι υπερπλήρης και γίνεται με τις εξής 6 εισόδους:

USB

RCA coaxial

BNC coaxial

AES/EBU

Toslink

I2S (LVDS HDMI)


Και έχουμε και balanced και RCA εξόδους.H “Kitsuné Tuned Edition”, ότι ανώτερο έχει να προσφέρει η εταιρία σήμερα.


Balanced (XLR) and RCA outputs, plus all the digital inputs you will ever need.

Ηχητικές εντυπώσεις:

Οι ακροάσεις έγιναν στο οικιακό μου σύστημα αποτελούμενο από τον streamer/server της antipodes DX gen 2, το dac της Stahl Tek Vekian (με το οποίο έγιναν και οι σχετικές A to B δοκιμές), τον ολοκληρωμένο ενισχυτή της Jadis i88 και τα ηχεία της Harbeth 40,2 με καλωδίωση απο Tellurium q. Η φιλοσοφία της ακρόασης ήταν να συμπεριλάβει δείγματα από αντιπροσωπευτικά μουσικά είδη και αντίστοιχα δείγματα αρχείων ποικίλων αναλύσεων. Πρώτο δείγμα από flac αρχείο και tidal – Cassandra Wilson από τον δίσκο Travelling Miles και το κομμάτι Never Broken. Κομμάτι των Miles Davis, Wayne Shorter διασκευασμένο από μια εξαιρετική μπάντα με αυτήν την συγκλονιστική φωνή της Cassandra Wilson. Wow! Η βαθειά χαρακτηριστική φωνή της τραγουδίστριας γέμισε το δωμάτιο, οι ήχοι από τα φυσικά όργανα της μπάντας εμφανιζόντουσαν από το πουθενά, δημιουργώντας αυτή την τρισδιάστατη αίσθηση με τα πολλαπλά layers, χαρακτηριστικά ενός καλού live ήχου.

Το ακουστικό μπάσο ήταν σφιχτό, ρεαλιστικότατο, γρήγορο και…εθιστικό.


Διόλου τυχαίο το γεγονός ότι το Stereophile magazine το θεωρεί την μεγαλύτερη ευκαιρία στα χρήματα, συγκρίνοντάς το με ψηφιακές πηγές πολλαπλάσιας αξίας και κατατάσσοντάς το στην (δύσβατη) κορυφή των ψηφιακών του σήμερα.


Αντίστοιχα εντυπωσιακό ήταν και το αποτέλεσμα στην διασκευή του tainted love των Soft Cell από τη latin jazz τραγουδίστρια Karen Souza. Ρεαλιστικότατο ογκώδες πιάνο, φωνή που καθηλώνει, δυναμικά αναφοράς. Το 3d πάντα παρών, σαν το δωμάτιο να έχει πολλαπλασιαστεί σε εμβαδόν. Τα δείγματα καλών new jazz ηχογράφησεων με αρκετά όργανα, διακριτούς φυσικούς ήχους και μάλιστα σε PCM flac αρχεία από Tidal, είναι με μια λέξη – μαγικά. Αλλά καταφέρνει το Holo να «ροκάρει» εξίσου καλά? Queens of the stone age από το αξεπέραστο album τους “Songs for the deaf” και το κομμάτι “Hangin’ tree” σε flac αρχείο από Tidal. Τα περισσότερα dac που έχω ακούσει, συμπεριλαμβανομένου και του dac αναφοράς μου Stahl Tek Vekian, δεν αποδίδουν στο μέγιστο τον όγκο και τον αρμονικό πλούτο της κιθάρας του Josh Homme και της αξεπέραστης χροιάς της φωνής του Mark Lanegan. Όχι το Holo! Hands down η καλύτερη εκτέλεση από dac που έχω ακούσει και μάλιστα συγκρινόμενη με dac αξίας 25.000€. MQA αρχείο για την συνέχεια και σειρά για live στο σαλόνι μου έχουν οι Stone Temple Pilots με το συγκλονιστικό “Dead and Bloated” από τον δίσκο ορόσημο για την grunge σκηνή των 90s, “Core”. Πόσο θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τα απίστευτα δυναμικά, με την μπότα από τα τύμπανα να δημιουργεί το chest thump effect που βιώνει κάποιος με μεγάλα PA σε rock συναυλίες. Τις κιθάρες με τις απόλυτα ρεαλιστικές χροιές. Το μπάσο ογκόλιθο και απόλυτα κουρδισμένο και την φωνή του πρόωρα χαμένου Scott Weiland πεντακάθαρη, μεστή, σε όλο τον αρμονικό της πλούτο, με απόλυτη ζεστασιά και δύναμη. Με αρχείο DSD64 και συγκεκριμένα το συγκλονιστικό “Yulunga” των Dead can Dance, τα πράγματα έγιναν απλά…καθηλωτικά. Η Lisa Gerrard μας πήγε σε ένα virtual ταξίδι στην ανατολή. Δεν έχει κανένα νόημα να γράψω για επιμέρους ηχητικές λεπτομέρειες. Εδώ βιώσαμε στην κυριολεξία υπερβατική εμπειρία. Κοινή συνισταμένη σε όλα όσα άκουσα ήταν οι απόλυτα αναλογικές χροιές, τα δυναμικά αναφοράς, η ζεστασιά στον ήχο και η εξαφάνιση της «ψηφιακίλας» ακόμα και σε δύσκολα αρχεία και τέλος όλα αυτά με ανάλυση αναφοράς.Εν κατακλείδι:

Είναι μια από τις σπάνιες φορές που έρχεσαι σε επαφή με ένα από αυτά τα μηχανήματα που έχουν πετύχει κάτι πραγματικά σημαντικό και υπερέχουν σαφώς του ανταγωνισμού τους. Το Holo level 3 dac Kitsune tuned edition (όπως είναι η πλήρης ονομασία του), αποτελεί την κορυφαία έκδοση των dac της Holo (υπάρχουν και η Level 1 και 2). Με λιανική τιμή στα 3.000€, δεν μπαίνει σε σύγκριση με κανένα άλλο dac στην κατηγορία του και κοιτάει στα μάτια, με τα αναλογικά ηχητικά του χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες αναπαραγωγής native αρχείων ως και DSD 1024, ψηφιακούς μετατροπείς υπερπολλαπλάσιας αξίας

Ένα τεράστιο μπράβο στην HoloAudio.


Σύστημα Δοκιμής:

Streamer/Server: Antipodes dx gen 2, Clock Antipodes p2, DAC stahl Tek Vekian, Ενισχυτής: Jadis i88, Ηχεία Harbeth 40,2. Καλώδια ηχείων Harmonix hs 101 slc, ic tellurium q black diamond.


Πληροφοριες και τιμες εδω :

https://www.chameleonracks.gr/Holo%20DAC%20/Holo-Audio---Spring-II-DAC--KTE--Kitsune-edition---R2R---DSD1024----en