https://www.chameleonracks.gr/image/cache/catalog/blog/HifiMan/HiFiMAN%20Ananda/Hifiman-1170x600.jpg
user image

HiFiMAN Ananda Bluetooth Review

Tα Αnanda έγιναν ασύρματα. Ένα ζευγάρι planar ακουστικών με ενσωματωμένο DAC, ενισχυτή, USB και Bluetooth πομποδέκτη που υποστηρίζει μέχρι HWA

Η HiFiMAN του Dr Fang Bian γνωστή πλέον σε όλους μας και έχει συνδέσει το όνομα της κυρίως με τα planar ακουστικά. Ο κατασκευαστής διαθέτει μια πλειάδα μοντέλων όλων των τύπων από το εισαγωγικό Sundara μέχρι το πανάκριβο Susvara, ενώ κάποια από αυτά σας τα έχουμε παρουσιάσει σε παλαιότερα τεύχη.

Από τα αγαπημένα μας είναι το Ananda ένα από τα καλύτερα ακουστικά που έχει περάσει από τα χέρια μας και ίσως το πιο πετυχημένο μοντέλο της HiFiMAN αν λάβουμε υπόψη μας και την τιμή του. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που η HiFiMAN ακολουθώντας τις επιταγές της αγοράς, το επέλεξε για να το μετατρέψει σε ασύρματο. Το ασύρματο Ananda είναι εξωτερικά πανομοιότυπο με το κανονικό ακουστικό με ένα πρόσθετο βάρος 60γρ. σε σύνολο 460γρ. λόγω των επιπλέον εσωτερικών ηλεκτρονικών εξαρτημάτων.

Η εταιρεία είναι φειδωλή ως προς το τι έχει χρησιμοποιηθεί και αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι, εκτός του Bluetooth δέκτη υπάρχει ένας συνδυασμός dac και ισχυρού balanced ενισχυτή κατασκευή της HiFiMAN με φίλτρο και αναλογικό στάδιο παρόμοια με αυτά που φέρει το κορυφαίο της player R2R2000 αξίας 2.500€. Το Ananda BT είναι το πρώτο και μοναδικό μέχρι στιγμής ακουστικό που υποστηρίζει ασύρματη σύνδεση υψηλής ευκρίνειας 24/96 με το νέο πρωτόκολλο HWA (LHDC) πλέον των LDAC και aptx HD.

Επιπλέον παρέχεται και η δυνατότητα σύνδεσης σε υπολογιστή με USB καλώδιο (δηλαδή σαν USB DAC) και με ανάλυση έως 24/192, ενώ ΔΕΝ διαθέτει αναλογική είσοδο για κλασσικό καλώδιο. Η κατασκευή είναι η τυπική της εταιρείας, ένας συνδυασμός πλαστικού και αλουμινίου με ικανοποιητική ποιότητα συναρμογής και καλό τελικό φινίρισμα.Τα ear pads έχουν ασύμμετρο σχήμα που ακολουθεί την ανατομία του αυτιού, είναι πάρα πολύ άνετα , κατασκευασμένα εξωτερικά από δέρμα και αλλάζουν εύκολα. Στην συσκευασία εκτός των δύο καλωδίων USB υπάρχει αφαιρούμενο μικρόφωνο για τις κλήσεις και πολύ καλή ταξιδιωτική θήκη μεταφοράς.

ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ ΠΑΛΟΝΤΑΙ

Το Ananda BT συστήνεται για χρήση σε εσωτερικούς χώρους. Είναι ανοικτού τύπου και δεν προσφέρει καμία απομόνωση από τους εξωτερικούς θορύβους, δεν διαθέτει λειτουργία ακύρωσης του θορύβου, ενώ δεν αναδιπλώνεται, είναι ογκώδες και δεν φέρει πλήκτρα χειρισμού. Σε καθημερινή χρήση στο σπίτι αποδείχθηκε πολύ άνετο, διαπνέει ικανοποιητικά και δεν ιδρώνουν τα αυτιά, ενώ ο υβριδικός σχεδιασμός της στέκας φροντίζει για την σωστή κατανομή του βάρους ώστε να μην κουράζει καθόλου.

Τα ασύρματα ακουστικά είναι η χαρά του reviewer αφού προσφέρουν μεγάλη ευκολία χρήσης, χωρίς τον πονοκέφαλο επιλογής του κατάλληλου εξωτερικού DAC και ενισχυτή ακουστικών. Το μόνο που είχαμε να κάνουμε ήταν να τα συνδέσουμε με διάφορες Bluetooth πηγές όπως το κινητό μας και το Fiio M9, καθώς και με USB στο υπολογιστή. Η διάρκεια της μπαταρίας είναι μεν σχετικά μικρή περίπου στις 8 ώρες αλλά κρίνεται ικανοποιητική για το είδος του ακουστικού, ενώ φορτίζει σύντομα σε 3 περίπου ώρες.
Ananda BT είναι ίδιος με αυτόν της ενσύρματης έκδοσης που είναι ένα από τα πιο σωστά και τονικά ισορροπημένα ακουστικά που έχουμε ακούσει ποτέ. Καθαρό, αναλυτικό και φυσικά ευχάριστο με ιδανική απόκριση σε όλο το φάσμα με μια ελάχιστη ενίσχυση στην περιοχή των 8KΗz που δεν προκαλεί ιδιαίτερη ενόχληση.

Το μπάσο αγγίζει τις χαμηλότερες νότες και επιδεικνύει ιδιαίτερα καλή συμπεριφορά τόσο σε θέμα σωστής ποσότητας όσο και σε ποιότητα αφού είναι ιδιαίτερα περιγραφικό με ιδανική διαστρωμάτωση και ομαλή μετάβαση στην μεσαία περιοχή χωρίς να επιβάλλεται με την παρουσία του. Ακούσαμε με μεγάλη ευχαρίστηση κοντραμπάσο και άλλα έγχορδα με χειρουργική ακρίβεια. Η μεσαία περιοχή είναι ζωντανή, μεστή και πολύ αληθινή με ποιοτικά χαρακτηριστικά που συναντάμε συνήθως στα καλά ηχεία.

Τα πάντα ακούγονται κρυστάλλινα και αρμονικά ισορροπημένα με τις φωνές ελάχιστα πιο μπροστά από τα υπόλοιπα όργανα. Η υψηλή περιοχή είναι πολύ ομαλή με σωστή άρθρωση διαφάνεια και λεπτομέρεια με αέρινο χαρακτήρα. Δεν κουράζει καθόλου, αλλά σε κάποιες ηχογραφήσεις κακής ποιότητας θα ενοχλήσει. Στο σημείο αυτό όμως διαφαίνεται και η αδυναμία της Bluetooth ασύρματης σύνδεσης, αφού η ενσύρματη έκδοση του ακουστικού διαθέτει μεγαλύτερη έκταση και καθαρότητα στις υψηλές συχνότητες. Η απόκριση του Ananda BT βελτιώνεται αισθητά όταν το ακουστικό χρησιμοποιείται σε USB σύνδεση.

Σκηνή διαχωρισμός και ταχύτητα είναι υποδειγματικά, ενώ είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον πως η ασύρματη εκδοχή του ακουστικού μας φάνηκε βελτιωμένη σε δύο-τρία σημεία που μας είχαν προβληματίσει στο κανονικό Ananda. Υπάρχει μια σαφώς καλύτερη δυναμική συμπεριφορά ειδικά στις χαμηλές, ενώ η υπερβολικά γρήγορη απόσβεση που είχαμε παρατηρήσει είναι πλέον μειωμένη με αποτέλεσμα ο ήχος να έχει περισσότερο σώμα και ομαλότερη χροιά ειδικά στις υψηλές νότες. Το Ananda BT είναι με διαφορά το καλύτερο ασύρματο ακουστικό της αγοράς χωρίς κανένα αρνητικό στον ήχο. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την ενσύρματη έκδοση του ή από άλλα ακουστικά της ίδιας κατηγορίας και συνδυάζει κορυφαία απόδοση σε συνδυασμό με απίστευτη απλότητα και ευκολία χρήσης.

Απευθύνεται όχι μόνο στους συχνούς ταξιδιώτες αλλά και σε όλους τους μινιμαλιστές οι οποίοι δεν έχουν την διάθεση ή τον χρόνο να ασχοληθούν με ενισχυτές, πηγές, καλώδια και οτιδήποτε άλλο μπορεί μας κάνει την ζωή πιο δύσκολη. Με ένα πολύ λογικό τίμημα αγοράζουμε ένα ζευγάρι ακουστικών που τα έχει όλα ενσωματωμένα χωρίς καμία παραχώρηση, πατάμε το κουμπί και βυθιζόμαστε άμεσα σε στιγμές μοναδικής μουσικής απόλαυσης. Εξαιρετικό!

https://www.chameleonracks.gr/HiFiMAN%20headphones%20/HIFIMAN-ANANDA-BT-Special-offer-25-en