https://www.chameleonracks.gr/image/cache/catalog/blog/Jade%20II/jadeii-1170x600.jpg
user image

HiFiMan Jade II Review | Χάδι του αέρα


TEST ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΑ ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ

Δύο μεμβράνες που πάλλονται χωρίς παραμορφώσεις, χωρίς καθυστερήσεις και κυρίως χωρίς μηχανικούς περιορισμούς.

Μια ανεπανάληπτη εμπειρία. H HiFiMan έχει τρία μοντέλα ηλεκτροστατικών ακουστικών στον κατάλογο της.

Στην κορυφή υπάρχει το απόλυτο σετ που ακούει στο όνομα Shangri-la, το οποίο συνδυάζει ενισχυτή OTL (δηλαδή χωρίς μετασχηματιστές εξόδου) βασισμένο στις τρίοδες λυχνίες 300B.

Ακολουθεί το μοντέλο Shangi-la Jr με υβριδικό ενισχυτή έχοντας ως οδηγήτριες τις λυχνίες 6SN7N και στην έξοδο τρανζίστορ.

Η τριάδα ολοκληρώνεται με το ηλεκτροστατικό μοντέλο Jade II, που δοκιμάζουμε εδώ που έχει εντελώς τρανζιστοράτο ενισχυτή.

Για την κατασκευή των ηλεκτροστατικών μεμβρανών τους και τα τρία μοντέλα μοιράζονται τη νανοτεχνολογία που αναπτύχθηκε για τα μεγαλύτερα ακουστικά που τώρα «κατέβηκε» και στα Jade II.

Αυτό είναι και το βασικό στοιχείο που διαφοροποιεί τα νέα Jade II από τα προηγούμενα Jade, τα οποία ήταν τα πρώτα ηλεκτροστατικά ακουστικά που σχεδίασε ο dr. Feng, ο ιδρυτής και ο ιδιοκτήτης της HiFiMan. Μάλιστα τα σχεδίασε πριν ακόμη ξεκινήσει την εταιρία, το 1997.

Υπάρχουν δύο στοιχεία που συνθέτουν τα Jade II: Ο ενισχυτής και τα ηλεκτροστατικά ακουστικά. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ενισχυτή διαφορετικού κατασκευαστή και το αντίστροφο, αρκεί να έχουμε τάση πόλωσης από 550V έως 650V.

Η εμφάνιση των Jade II προδίδει αμέσως ότι πρόκειται για HiFiMan: μεταλλική στέκα με μεγάλης έκτασης δερμάτινο ιμάντα στήριξης στο κάτω μέρος, ανοιχτά πίσω και μέγεθος που σκεπάζει πλήρως τα αυτιά μας. Πολύ διαφορετικής εμφάνισης είναι ο ενισχυτής.


Αν τον αντικρύσουμε από εμπρός εμφανίζεται ως κλασικής σχεδίασης, όμως η πρόσοψή του προεκτείνεται προς τα πίσω και περιφερειακά αγκαλιάζει όλη την συσκευή (που στην ουσία έχει μορφή ελλειπτικού κυλίνδρου). Υπάρχει και ένα ποδαράκι που δίδει στον ενισχυτή μια μικρή κλίση προς τα επάνω, ώστε να μας διευκολύνει η εισαγωγή του πενταπολικού του φις των ακουστικών. Το βάρος του ενισχυτή είναι 6,5 κιλά, δεν τον λες και μικρό.

Στην πρόσοψη έχουμε το ρυθμιστικό της στάθμης, τον επιλογέα εισόδων (μεταξύ RCA και XLR) καθώς και δύο υποδοχές (πενταπολικές) για ακουστικά. Στο πίσω μέρος βρίσκουμε δύο εισόδους RCA, ένα ζεύγος XLR καθώς και τον ρευματολήπτη. Εσωτερικά έχουμε δύο βασικά τμήματα, το τροφοδοτικό και τον ενισχυτή σήματος, υπάρχει και ένα τρίτο που φιλοξενεί τις υποδοχές και τα ρυθμιστικά.

Το ρυθμιστικό στάθμης δεν είναι ποτενσιόμετρο, αλλά ένας κωδικοποιητής που οδηγεί έναν επιλογέα με 21 επίπεδα εξασθένησης του σήματος. Η τελική ενίσχυση ολοκληρώνεται με δύο ζευγάρια mosfet, ενώ το τροφοδοτικό είναι απασχολημένο για να δημιουργήσει την τάσης πόλωσης της ηλεκτροστατικής μεμβράνης των ακουστικών που «συγκρατείται» ισορροπεί στα 600V περίπου.

Η μεμβράνη είναι τοποθετημένη ανάμεσα σε δύο διαφανείς στάτορες στους όποιους εφαρμόζεται το ηχητικό σήμα για να παραχθεί ο ήχος.

Το ηχητικό σήμα προστίθεται στην τάση της πόλωσης. Οι στάτορες, ανάλογα τις μεταβολές του ήχου, έλκουν ή να απωθούν την μεμβράνη που δονεί τον αέρα για να παραχθεί ήχος και μάλιστα μιας αξιοσημείωτης στάθμης. Επομένως η κατασκευή της μεμβράνης των ηλεκτροστατικών ακουστικών είναι ένα πολύ κρίσιμο στοιχείο.

Μπορεί η μεμβράνη να είναι ένα πολύ λεπτό πλαστικό υλικό (π.χ. ζελατίνη) επιστρωμένο με σωματίδια ικανά να φορτίζονται ηλεκτροστατικά έως τα 600V. Ναι, αλλά τι ποιότητα θα είχε ο ήχος της; Για να λύσει το πρόβλημα αυτό HiFiMan στράφηκε προς την νανοτεχνολογία, δημιουργώντας μεμβράνες πάχους μόλις 1 μm (ή 0,001 χλστ.) των οποίων το χρώμα είναι ιριδίζον πράσινο. To χρώμα δηλαδή του ορυκτού Νεφρίτη, που στα Αγγλικά το λένε Jade.

Τα μαξιλαράκια των ακουστικών, που είναι εναλλάξιμα, είναι κατασκευασμένα από μαλακό συνθετικό δέρμα που δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη θερμοκρασία κατά την χρήση. Είναι άνετα και ελαφριά, ενώ δεν κουράζουν ακόμη και μετά από ώρες ακρόασης.

Το μήκος του καλωδίου των ακουστικών είναι μόλις 2 μέτρα, αν θέλετε μεγαλύτερο τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια προέκταση από πενταπολικό αρσενικό σε θηλυκό.ΑΕΡΙΝΕΣ ΑΚΡΟΑΣΕΙΣ Το τεστ ακρόασης ξεκίνησε αφού είχαμε υποβάλει τον ενισχυτή Jade II και τα ακουστικά σε «στρώσιμο» για περίπου 100 ώρες, συνδεδεμένα σ’ ένα CD player στο repeat.

Ας αρχίσουμε από τα «κατά». Το μήκος του καλωδίου περιορίζει κάπως την ελευθερία κινήσεων του ακροατή, ο οποίος θα πρέπει να είναι κοντά στον ενισχυτή, εκτός εάν προμηθευτεί κάποια προέκταση. Στο εμπόριο κυκλοφορούν έτοιμα καλώδια με το πενταπολικό βύσμα των 3 ή 5 μέτρων.

Ένα άλλο «κατά» του Jade II είναι το ρυθμιστικό έντασης ήχου, το οποίο αν και είναι αξιόπιστο, δεν είναι εντελώς προοδευτικό.


Ως αρχή επιλέξαμε τους Dire Straits και το κομμάτι «You And Your Friend». Τα αρχικά «τσιμπίματα» των χορδών της κιθάρας είναι ρευστά και διαυγή, με υψηλή αίσθηση φυσικότητας και τονικής ισορροπίας. Η σκηνή παρουσιάζεται μεγάλη και συμβάλλει στο να κάνει την ακρόαση ιδιαίτερα ρεαλιστική και ελκυστική.

Η φωνή του Mark Knopfler με το Jade II, έχει «ελαφρώς» καθαρή απόχρωση σε σύγκριση με τον ήχο πολλών ηλεκτροδυναμικών ακουστικών που έχουμε δοκιμάσει, μια απόχρωση που δεν ενοχλεί την ακρόαση, αντίθετα, την κάνει να είναι ευχάριστη. Το Jade II έχει μεταξένιες και κρυστάλλινες υψηλές με μια απεριόριστη ποικιλία αποχρώσεων, ενώ οι μεσαίες τους είναι καθαρές και διάφανες, με καλή άρθρωση και εμβάθυνση. Οι χαμηλές παρουσιάζονται αρκετά βαθιές και σταθερές, αλλά ελαφρώς προς τα πίσω.

Πέρα από αυτές τις σημαντικές εκτιμήσεις, ο ήχος του Jade II εκτιμάται ιδιαίτερα για τη γραμμικότητά του, η οποία είναι πραγματικά υποδειγματική.

Το δυναμικό εύρος που καταφέρνει να εκφράσει είναι εξαιρετικό, αλλά δεν πρέπει να αυξήσουμε πολύ την ένταση σε γεμάτα μπάσο κομμάτια, διαφορετικά τα ακουστικά τείνουν να συμπιέζουν και να χάνουν την συνέπειά τους. Αυτή είναι μια περίσταση που ευτυχώς δεν συμβαίνει συχνά και εμφανίζεται μόνο σε μεγάλες εντάσεις με μπάσο.

Για παράδειγμα, ακούγοντας το τραγούδι των Coldplay «Trouble In Town», από το τελευταίο τους άλμπουμ «Everyday Life», η φωνή του Chris Martin είναι εξαιρετική, όπως και το χαμηλό εύρος που συνοδεύει την αρχή του τραγουδιού, όλα φαίνονται να πηγαίνουν πολύ καλά και εντυπωσιακά σε αυτό το φανταστικό τραγούδι, αλλά στο τρίτο λεπτό όπου εισέρχονται τα τύμπανα και η κιθάρα απελευθερώνονται σε έναν φρενήρη ρυθμό, τα ακουστικά τείνουν να χάνουν ελαφρώς την συνέπεια τους εάν υπερβάλλουμε με την ένταση.

Απλά, αν δεν ανεβάζετε πάρα πολύ το επίπεδο της στάθμης, το Jade II μπορεί να χειριστεί εύκολα και άνετα ακόμη και τα πιο απαιτητικά κομμάτια. Ωστόσο, στην κλασική μουσική τα ακουστικά αυτά «εκφράζουν» όλες τους τις δυνατότητες.

Για παράδειγμα στην «Συμφωνία των Άλπεων» του Ρίτσαρντ Στράους, ο ακροατής θα γοητευτεί από την ικανότητά των ακουστικών να περιγράψουν σωστά κάθε όργανο της ορχήστρας, αναπαράγοντας όλη την μεγαλοπρέπεια της. Σε άλλες μουσικές επιλογές ήταν σαν να βρισκόμασταν στο κέντρο της ορχήστρας όπου κάθε όργανο είναι απόλυτα καθορισμένο κάτι που συνέβαλε στο να μας κάνουν να αισθανθούμε πραγματικά εμπλεκόμενοι μέσα στην μουσική και στα συναισθήματα.

Μετά από όλο αυτό το μουσικό ταξίδι που μας χάρισαν τα Jade II, μια σκέψη έμεινε στο νου, ότι η ηλεκτροστατική τεχνολογία ακουστικών ήταν και θα είναι αξεπέραστη. Τελικά τα όνειρα είναι electric… TIP01 Ασφαλώς και δεν είναι ένα ακουστικό που θα δώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με dance ή techno μουσική.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Jade II ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ

Τύπος: over-ear, ανοικτού τύπου

Οδηγοί: Ηλεκτροστατικοί

Απόκριση: 7-90KHz

Τάση Bias: 550-650 V

DC Καλώδιο: 2m, σταθερό,

5-pin βύσμα

Βάρος: 365 γραμ.

ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

ΕΙΣΟΔΟΙ: 2xRCA, 1xΖεύγος

XLR EΞΟΔΟΙ: 2×5-pin ακουστικών

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxYxB): 276x220x116 χλστ.

BAΡΟΣ: 6,5 κιλά


Buy it Now 

https://www.chameleonracks.gr/HiFiMAN%20headphones%20/Jade-II-Electrostatic-Headphone-and-Amplifier-en