https://www.chameleonracks.gr/image/cache/catalog/blog/Shelter%20model%20201%20MM%20/SHELTERHIENDNEWS-1170x600.jpg
user image

Shelter model 201 MM Cartridge Review


Shelter model 201 MM Cartridge ReviewShelter Model 201 Moving-Magnet Stereo Phono Cartridge Review The Japan Way of Coherence, Lushness & Musicality. by Demos Dravopoulos

Ως καθαρός Ιαπωνικός αναλογικός ‘αέρας’, η Shelter ξαναχτυπά την πόρτα μας και -πάντα ευπρόσδεκτη- περνά και πάλι στην ψυχαγωγία μας.

Αυτή την φορά με μια πολύ προσιτή και ενδιαφέρουσα ηχητική πρόταση, την κεφαλή κινητού μαγνήτη model-201. Μια και μοναδική τέτοιου τύπου ανάμεσα στις διάσημες κινητού πηνίου της ακριβότερης σειράς Legendary, παρότι κυκλοφορεί εδώ και αρκετά χρόνια, ήρθε η ώρα της να διαβάσει πολλά από τα αγαπημένα μας βινύλια.

Η ηχοταυτότητα των κεφαλών πικάπ της Shelter καθώς και η ανώτατη εγγυημένη ποιότητα κατασκευής φέρει μέχρι και τις μέρες μας, σε όλη της την συλλογή, την υπογραφή του κ. Yasuo Ozawa, ιδρυτή και σχεδιαστή των προτάσεων της εταιρίας.

Όπως άλλωστε δηλώνει και το όνομά της, προδιαθέτει τους φίλους των αναλογικών πηγών να περάσουν στο καταφύγιο (shelter) του ήχου που προσφέρει. Ένα καταφύγιο-σταθμό που μόνον μέσα στο Ιαπωνικό τοπίο περιμένεις να συναντήσεις.

Το πιο πιθανό, εάν ξέρεις τι ψάχνεις, να μείνεις εκεί για πολύ. Την model-201 χαρακτηρίζει η ελλειπτική βελόνα της (0.3 x 0.7 χιλ. bonded), η υψηλή έξοδος κινητού μαγνήτη (moving magnet) των 4mV και το προτεινόμενο βάρος ανάγνωσης μεταξύ 1.5 & 2 γραμμαρίων.


Το σετάρισμα ήταν ‘παιχνιδάκι’ με αποτέλεσμα την καλή αναγνωσιμότητα και στα τρία πλατό/βραχίονες που την φιλοξένησαν και δεν είναι άλλα από τα εξαιρετικά στην κλάση τους Pro-Ject Debut Carbon EVO (μόλις κατέφθασε), E.A.T. B-Sharp καθώς και το σοκαριστικά οικονομικό Dynavox PS-300. Τελειώνοντας μόλις με τα ‘τεχνικά’, το καθαρό βάρος της είναι 6.2 γραμμ. και ο προενισχυτής κεφαλής μας θα την αντικρίσει φιλικά και εύκολα στα 48-50K ohm, κοινός τόπος των απανταχού moving magnets.Περνώντας τον περισσότερο χρόνο μαζί της στο χαρισματικό πικάπ European Audio Team μοντέλο B-Sharp με carbon βραχίονα (~1.400,-€) αλλά και στο απίθανο εισαγωγικό άκρο, μοντέλο PS-300 της Dynavox με phonostage (πικάπ κόστους ~200€!) περιμέναμε υπομονετικά περίπου στα πενήντα ολόκληρα άλμπουμ ώστε να δώσει την πλήρη ηχητική υπογραφή της.

Έτσι και πλέον ασφαλέστερα έπειτα από το διάστημα του ενός μηνός, σας μεταφέρουμε τα τελικά συμπεράσματα μας.

Οι προενισχυτές κεφαλής (phono-stages) που παρέλαβαν το σήμα της ήταν οι εξής: Musical Fidelity MX-VYNL και Fezz Audio Gratia. Πολύ-πολύ αξιόλογα τρανζιστοράτα παραδείγματα και ικανά -πιστεύουμε- να συνοδέψουν με αξιώσεις κεφαλές ακόμη και δεκαπλάσιας αξίας της 201.

Πρώτο δείγμα γραφής λοιπόν, ή καλύτερα ‘ανάγνωσης’, η απουσία της όποιας τάσης λαμπράδας ή αφύσικης συχνοτικής προβολής μπορεί κανείς (και συχνά) να συναντήσει σε αρκετές εισαγωγικού κόστους κινητού πηνίου και φυσικά προσιτές κινητού μαγνήτη. Η Shelter model-201 ανήκει σε εκείνες τις κεφαλές που ισορροπούν μεταξύ μιας άνεσης έκφρασης και μιας πλούσιας, απαλής μα λιγότερο αναλυτικής υφής, δημιουργώντας έτσι την εντύπωση πως για τους Ιάπωνες σχεδιαστές της δεν μπορεί να γίνει κάποιος άλλος συμβιβασμός.

Η διαδρομή είναι αυτή και καμία ηχητική παράκαμψη δεν είναι ανεκτή. Στεκούμενος στην άνεση με την οποία απέδωσε κλασσική μουσική, και ιδίως οπερατικά έργα, όπως και σε jazz/blues παραγωγές, το αυτί μου αλλά και όλων μας ‘κλείδωσε’ στην εξής συμφωνία: η 201 αναδεικνύει επίμονα τον αέρα και την κίνηση των μουσικών-θέσεων μέσα στην σκηνή με σημαία της το συναισθηματικό μήνυμα να περάσει πάση-θυσία στον ακροατή.

Με την ανοικτή μα καθόλου προβολική μεσαιουψηλή και υψηλή περιοχή, ακολουθώντας με συνέπεια την μεσαία, ‘διαβάζουμε’ ήρεμα και πραγματικά καθαρά τόσο τα βιολιά μιας συμφωνικής όσο και τις δυναμικές διαβαθμίσεις πολλών ταυτοχρόνως φωνών σε όπερες.

Μας εξέπληξε ο ρεαλισμός στην χροιά των ακουστικών συνόλων καθώς και το σώμα στις φωνές. Όλα αυτά χωρίς κανένα δείγμα τραχύτητας στην περιοχή των συριστικών, σπάνιο στα χρήματά της, εφόσον φυσικά δεν υπάρχουν στα σίγουρα στην ηχογράφηση.


Στο μοναδικής κλάσης ζωντανό “ευθείας-κοπής” ηχογράφημα της βρετανικής Chasing The Dragon “Forgotten Dreams” / Eleanor McEvoy & Damon Butcher, η Shelter ‘πιάνει’ και μεταδίδει την ανώτερη αίσθηση πλούτου σώματος και αρμονικών του πιάνου.

Σε αυτή την σπάνια απολαυστική παραγωγή, η ευγένεια και φυσικότητα δεν ‘τσαλακώνεται’ εύκολα σε σημεία όπως κανείς θα περίμενε από μια κεφαλή των διακοσίων είκοσι ευρώ. Η ενέργεια και δυναμική έκφραση της μεσαίας περιοχής μπορεί να μην είναι συγκρίσιμη με αυτή πολλών πιο ‘μπροστόβαρων’ κεφαλών, όμως αυτό το χαρακτηριστικό την συντάσσει με την άποψη των πιο ώριμων κινητού πηνίου κατά τρόπο πάντοτε Shelter.

Όσοι έχουν γνωρίσει, έστω και για σύντομο διάστημα, κάποια ξακουστά κομμάτια της Legendary Line (πχ. 501 mkII & mkIII) ξέρουν πλέον ότι η φίρμα δεν κάνει εκπτώσεις στην απόδοση των ατόφιων συναισθημάτων της μουσικής. Ομοίως και η 201 απέχει από το να προδώσει αυτές τις προσδοκίες και αγκαλιάζει τον ακροατή τοποθετώντας τον στην μέση μιας αίθουσας μουσικής, όπως αυτή προσδιορίζεται από το ηχογράφημα, και διόλου ‘πετώντας’ τους μουσικούς στο κέντρο και πολύ κοντά του.

Η ευγένεια και μουσικότητα που συνεπώς ακολουθεί τα κορυφαία σε παραγωγή ακούσματα της δοκιμής σε βάζει χέρι-χέρι με την 201 για τα καλά στον χώρο. Ίσως η Shelter να μην ικανοποιεί όλα τα κέφια εκείνων που αναζητούν την ανώτατη δυνατή ατάκα και εντυπωσιασμό μακροδυναμικών, ταχύτητα και ανάλυση στην κατηγορία των κεφαλών κινητού μαγνήτη κοντά στα τριακόσια ευρώ. Ανάμεσα στους φανατικούς φίλους του rock, θα κερδίσει αυτούς που γοητεύονται από το μέγεθος της εικόνας ενώ υποφέρουν όταν οι κιθάρες και τα drums παραμπερδεύονται ή λεπταίνουν κατά κανόνα.

Τα πράγματα με την 201 μπαίνουν σε μια τάξη και ωριμότητα, τόσο και το χαμηλό που έφτασε σε μας κατα κανόνα λίγο πιο πλούσιο σε σχέση με τον κοντινό ανταγωνισμό και κατά κάτι πιο μαλακό, εκεί που ‘κατεβαίνουν’ τα ακουστικά όργανα. Παραμένοντας όμως στο ‘καθαρό’ και στην ρεαλιστική ηχοχρωματική οδό. Εκεί που μπορεί να αναζητούμε κάτι παραπάνω είναι σε παλμό και προβολικότητα ανάμεσα στα hard rock και texas blues βινύλια της δισκοθήκης μας.

Ανεβαίνοντας συχνοτικά, η καθαρότητα της μεσαίας στις απαιτήσεις μιας πολυεπίπεδης (καλής) μίξης με στόχο την ανώτερη απόλαυση λεπτομερειών υπαρκτή μεν, κρατά δε ελαφρά αμυντική στάση και αποφεύγει να εκτεθεί ανεπανόρθωτα. Aπό την άλλη, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την 201 ως ψυχρή, κουραστική και ρηχή – κάτι τέτοιο άλλωστε αποτάσσεται από την ροκ, τζαζ και τα blues.

Της ‘αρέσει’ να περνά το συναίσθημα πρώτα από όλα μέσα από μια αξιέπαινη συνοχή σκηνής όσο και αν ανεβάζεις -κοντά στα όρια του κάθε συνόλου- το volume. Η συμβολή της στην παρουσίαση μιας χορταστικής σε μέγεθος σκηνής, πάντα σε σχέση με ένα αξιόλογο phono-stage, κατατάσσεται κοντά στο άριστο στην κατηγορία των κινητού μαγνήτη έως και τα πεντακόσια ευρώ, αποκλίνοντας από την κορυφή μόνο ως προς το πλάτος της σκηνής σε σχέση με τις καλύτερες κοντά στο διπλάσιο της τιμής της.

Στην απόδοση ρεαλιστικού βάθους-ύψους όμως, η αίσθηση που μας δίνει είναι παραπάνω από ικανοποιητική . Κρουστά και κιθάρες εντοπίζονται και τοποθετούνται με φυσικότητα μπρος και πίσω στο χώρο. Η αέρινη περιγραφή του χώρου είναι και που την κάνει τόσο επιθυμητή μεταξύ όλων των άλλων, απολαυστική και στα σολιστικά έργα (παίξαμε αρκετά LPs με σονάτες για τσέλο ή βιολί). Προαπαιτεί περιεχόμενο στις υψηλές συχνότητες και αποδίδει κράτημα-διάρκεια νότας με φυσικότητα στην απόσβεση.

Αδιαφορώντας για το επίμονο κυνήγι της ανάλυσης και πυγμής του κοντινού ανταγωνισμού.

Η παρουσία της Shelter στους συνδυασμούς των πικάπ μας κρατά πάντα την ταυτότητα μιας μη επιθετικής κεφαλής με το τελικό αποτέλεσμα να μας δημιουργεί γενικευμένη εντύπωση ότι δεν υπογραμμίζει κάποια περιοχή του φάσματος, ούτε χρωματίζει αφύσικα το σύνολο ηλεκτρικών και ακουστικών οργάνων.

Στους χώρους των ακροάσεων μας η ‘γραφή’ της τόσο με λαμπάτους ολοκληρωμένους όσο και τρανζιστοράτους ήταν απολαυστική και κυρίως αγχολυτική, αυτό το χαρακτηριστικό ίσως λείπει από την επόμενη σας προγραμματισμένη αναβάθμιση/ανανέωση !


Συμπέρασμα:

H κεφαλή κινητού μαγνήτη model-201 ξεκινά το συναισθηματικό ταξίδι των Shelter με τρόπο ιδιαίτερο από ότι συνήθως προδιαγράφεται στα διακόσια και κάτι ευρώ, δίπλα δηλαδή σε δεκάδες άλλες αξιόλογες μα πολύ διαφορετικές προτάσεις-προσεγγίσεις.

Αν είστε έτοιμοι ψυχολογικά για ξεκούραστα μουσικά ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, σε πιο ‘εσωτερικό’ και Ιαπωνικό δρόμο από τα συνηθισμένα, ανάμεσα σε χαμόγελα, μεταβολές έντασης και -ίσως- αλκοόλ (έχουμε και lockdown) τσεκάρετε εδώ.

Χωρίς εμμονές, αναδυομένους ‘συχνοτικούς δαίμονες’ και ανωριμότητες, τότε σας συνιστούμε να δώσετε την ευκαιρία στην model-201 να περπατήσει άφοβα στα βινύλιά σας. Θα βρεθείτε στην αγκαλιά του ήχου της και θα εκτιμήσετε τόσο το συναισθηματικό όσο και το οργανικό του χαρακτήρα της.


Σύστημα της Δοκιμής: Analog Sources (Αναλογικές πηγές): E.A.T. (European Audio Team) B-Sharp & Pro-Ject Debut Carbon EVO turntables, Dynavox PS-300.

Phono Stages (Προενισχυτές κεφαλής): Fezz Audio MM & MM/MC, VTL & Musical Fidelity MX-VYNL

Digital Sources (Ψηφιακές Πηγές & Μετατροπείς): Holo Audio Spring Kitsune’ Level 3 Edition, RT-Audio Design Orpheus HiRes Battery DAC, Ideon Audio 3R

Streaming Music Services: Tidal premium, Spotify premium,

Preamps (Προενισχυτές): VTL, Conrad-Johnson,Audio Hungary

Τελικοί/Ολοκληρωμένοι Ενισχυτές: Jadis (ολοκληρωμένοι), RT-Audio Design, Musical Fidelity (various), VTL ST series Audio Hungary ,Canary Audio

Transports (CD/SACD/File): Musical Fidelity, MusiChi, Foobar2000, Hysolid, various PC-based others

Speakers (Ηχεία): ProAc Studio & Response series, Audio Solution (various),Klipsch Klipschorn, Club-27 Kurt mk2 Signature Kit, Triangle Various, Magnepan 30.7

Cables (Καλωδιώσεις): Nordost & TelluriumQ ηχείων & Analysis Plus ψηφιακά, Supra & Nordost USB cables, Alpha Core Goertz Sapphire Silver RCA, Pure Silver Cables, Van Den Hul interconnects (RCA)

Power Cables (Ρεύματος): IsoTek, Oyaide Tunami, Shunyata Research,Tellurium Q

Power Conditioning (Φίλτρα AC): Shunyata Research Hydra.

Link

https://www.chameleonracks.gr/Shelter%20cartridges%20/Shelter-Cartridge-Model-201-en


Tags: