https://www.chameleonracks.gr/image/cache/catalog/Origin%20Live%20/origin%20live%20aurora-1170x600.jpg
user image

Origin Live Aurora Review

Ένα βινυλιακό σύστημα με «νησιώτικα» στοιχεία από την Αγγλία και την Ιαπωνία, με σπάνια ηχητική υπογραφή.

Δόξα το Θεό η ελληνική αγορά έχει πια πολλά πικάπ για να διαλέξει κανείς, τόσα σε αριθμό δεν υπήρχαν ούτε στην χρυσή εποχή του βινυλίου. Πολλά από αυτά αναγεννήθηκαν με την επιστροφή των μαύρων δίσκων, που αν δεν συνέβαινε θα είχαν χαθεί στη λήθη ή στα μουσεία.

  

Πόσοι και πόσοι παλιοί κατασκευαστές πικάπ επανεμφανίστηκαν στο προσκήνιο, πόσοι καινούριοι παρουσιάστηκαν και πόσοι άλλοι δικαιώθηκαν από το πείσμα τους να μην σταματήσουν ποτέ να φτιάχνουν turntables.Τα πικάπ εν έτη 2019 διαρκώς πληθαίνουν σε αριθμό και διαθεσιμότητα, σε σημείο που στις εκθέσεις να μετράμε κάθε φορά περισσότερα από δέκα καινούρια μοντέλα. Ούτε τηλεοράσεις να ήταν. Άλλα προσιτά και άλλα πανάκριβα, έχουν ως κύρια αποστολή να περιστρέφουν με ακρίβεια τον δίσκο μας.

Ένα σασί, ένας άξονας, ένα πλατό, ένα μοτέρ: Τα βασικά στοιχεία ενός πικάπ τι κι αν κοστίζει 200 ή 200Κ ευρώ. Είναι με άλλα λόγια μηχανολογικές κατασκευές ακριβείας. Μια τέτοια, κυρίως μηχανολογική και όχι εταιρία ηλεκτρονικών, είναι η Αγγλική Origin Live που φτιάχνει πικάπ από το 1986. Η εταιρία ιδρύθηκε σε μια εποχή όπου το βινύλιο βρισκόταν υπό διωγμό και το CD σάρωνε τα πάντα στο διάβα του.

Ήταν μεγάλο το εγχείρημα (και το ρίσκο) της Origin Live από το Σαουθάμπτον το 1986, κανείς τότε και για τα επόμενα πολλά χρόνια δεν μπορούσε να προβλέψει ότι το 2019 η ανθρωπότητα θα (ξανά) αγαπούσε τον βινυλιακό ήχο. Ένα είναι σίγουρο, η Origin Live δικαιώθηκε και έχει πια στον κατάλογό της πέντε πικάπ και δέκα βραχίονες. Εδώ δοκιμάζουμε το εισαγωγικό, όπως λέμε, μοντέλο της που κοστίζει 1.500 ευρώ. Είναι το Aurora ΜΚ4 που για να λειτουργήσει το εξοπλίσαμε με τον ομόσταυλο βραχίονα Silver (τρίτο στη σειρά στο κατάλογο της εταιρίας) βιδώνοντάς του την κεφαλή κινητού πηνίου 301 MK II της Shelter.

Το σύνολο κοστίζει 2.850 ευρώ κάνοντας το να ανήκει στην σοβαρή κατηγορία των αναλογικών πηγών. Ο χαρακτηρισμός ΜΚ4 δείχνει ότι το Aurora έχει λάβει αρκετές βελτιώσεις από το αρχικό μοντέλο που εμφανίστηκε στην αγορά το 2003. Επομένως για να φτάσει σε επίπεδο ΜΚ4 το Aurora, ο κατασκευαστής του πειραματίστηκε και μελέτησε αρκετά όλα τα σημεία του πικάπ.

Πρόκειται για μια σχεδίαση χωρίς ανάρτηση, ένα πικάπ εξαιρετικά εύκολο στην συναρμολόγηση και στη ρύθμιση, κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας υλικά σε όλα του τα σημεία. Από τη βάση του βραχίονα μέχρι το μοτέρ, σε κάνει να αναρωτιέσαι πως τα κατάφεραν να συμπιέσουν τόσο πολύ την τιμή του, αφού τα στοιχεία που το απαρτίζουν δεν είναι καθόλου φθηνά. Το μεγαλύτερο προσόν του Aurora MK4 είναι το σύστημα Light Speed Control που διαθέτει για να έχει ακρίβεια ταχύτητας η περιστροφή του πλατό του.

Μάλιστα το μετρήσαμε στο εργαστήριο και πραγματικά του βγάλαμε το καπέλο. Εννοείται ότι είναι πικάπ οδήγησης με ιμάντα, με φιμέ ακρυλικό πλατό, με ακρυλική και μεταλλική βάση, και με οπή για Rega ή Origin Live βραχίονες. Το μοτέρ είναι τύπου DC για μεγάλη ροπή εκκίνησης και χαμηλές δονήσεις, ενώ ταιριασμένος με την τροχαλία του είναι και ο επίπεδος ιμάντας που αγκαλίζει περιμετρικά το παχύ πλατό.

Η μόνη σύνδεση του μοτέρ με το πικάπ είναι ο ιμάντας, αφού αυτό είναι εξωτερικό και διαθέτει έναν περιστροφικό επιλογέα 33/45 και είναι ερμητικά κλεισμένο με υποδομή απόσβεσης μέσα σ’ έναν ακρυλικό κύλινδρο φινιρισμένο στο ίδιο μαύρο του πικάπ. Το μοτέρ τροφοδοτείται από ένα χαμηλού θορύβου «εξωτερικό» μετασχηματιστή.

Η ποιότητα κατασκευής του πικάπ είναι περισσότερο από εξαιρετική και αυτό το καταλαβαίνεις όταν προσπαθήσεις να του εφαρμόσεις… εξωτερικές δυνάμεις μετατόπισης. Αν είναι δεν έχει ανάρτηση, το Aurora δεν καταλαβαίνει τίποτε. Βέβαια εμείς το είχαμε τοποθετήσει στο ρακ Bassocontinuo του στούντιο, που τα «καταπίνει» όλα. Σε κάθε περίπτωση κυκλοφορούν πια στην αγορά πολλά αποτελεσματικά αντικραδασμικά ποδαράκια για πικάπ που βελτιώνουν σημαντικά την στήριξη. Ο άξονας, που προβάλει μέσα από την βάση, έχει στήριξη στο επίπεδο του ρουλεμάν με ένα αλουμινένιο πηχάκι που φθάνει μέση τη βάση του βραχίονα.

Εδώ είναι όλο το μυστικό του «κουρδίσματος» του Aurora. Το πικάπ έρχεται με ειδικά λιπαντικό για τον άξονα του οποίου η διατομή μεγαλώνει προοδευτικά από την κορυφή προς το ρουλεμάν, ώστε να συγκρατεί το πλατό στο ύψος του. Ο βραχίονας Silver που χρησιμοποιήσαμε είναι ευθύγραμμος, μονοκόμματος, σωληνοειδής, από κράμα μετάλλων, έχοντας για αντιολίσθηση πετονιά με βαρίδι και αντίβαρο ασημί αντίβαρο στο πίσω μέρος. Ένας γεωμετρικά σωστός βραχίονας, που η απλή αλλά αποτελεσματική του σχεδίαση τον κάνει να λειτουργεί άψογα… και χωρίς κινδύνους.

Επάνω του βιδώσαμε την εισαγωγική κεφαλή 301 MK II της Shelter με έξοδο 0,4mV που έχει στέλεχος από αλουμίνιο και κωνική ακίδα. Χωρίς καμιά ιδιαίτερη σχολαστική ρύθμιση και εφαρμόζοντας τα βασικά, το πικάπ ήταν έτοιμο να μας ταξιδέψει στον θαυμαστό κόσμο της αναλογικής φύσης. Και το έκανε…

ΩΡΑ ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΕΙΣ

Πιθανολογούμε ότι το πικάπ ονομάζεται Aurora επειδή το πλατό λαμβάνει ένα απλό μπλε χρώμα όταν περιστρέφεται, που κάνει το όλο βινυλιακό ταξίδι μας ακόμη πιο όμορφο. Για την δοκιμή χρησιμοποιήσαμε το phono stage της Lehmann με την ονομασία Statement, το οποίο κυριαρχεί στην αγορά εδώ και χρόνια. Το όλο σύστημα αποδέδειξε ότι το κάθε «εξάρτημα» είναι φτιαγμένο για το άλλο, όλα λειτούργησαν τόσο αρμονικά μεταξύ τους που λες ότι ήρθε έτσι έτοιμο από το εργοστάσιο. Αρχίσαμε τις ακροάσεις με ειδικούς δίσκους δοκιμών, το πικάπ σε κάθε τρακ ήταν και μια έκπληξη. Απέδειξε αμέσως ότι μηχανολογικά και γεωμετρικά είναι σωστό, ενώ τονικά και συνχοτικά ξεπέρασε πολλά της αγοράς. Ακόμη και ακριβότερα.

Το απαίδευτο αυτί θα μπορέσει αμέσως να καταλάβει ότι εδώ υπάρχει ροή, φυσικότητα, ισορροπία και ζεστασιά.Ενώ το ειδικό αυτί θα εντοπίσει μικροδυναμικές, βαθύ χαμηλό, ρυθμικότητα και έναν πυκνό ήχο με έκταση και ανάλυση. Ακριβώς! Το υπό ακρόαση βινυλιακό σύστημα μας έκανε να χτυπούμε ρυθμικά το πόδι στο δάπεδο, να ξεχάσουμε την καθημερινότητα και να ψάχνουμε τις λεπτομέρειες για τυχών αδυναμίες.

Ο χρωματικός πλούτος της αναπαραγωγής του είναι τόσο «νόστιμά» κουρδισμένος που αγγίζει ακόμη και τον «περαστικό» ακροατή. Αέρας, μεγάλη, στιβαρή και τρισδιάστατη στερεοφωνική εικόνα είναι ότι πρέπει για ένα μοναδικό χάσιμο μέσα στη μουσική. Και το Aurora τα προσφέρει αυτά. Ο ήχος του φωτεινός, λαμπερός και μοντέρνος, όχι σκοτεινός και «στενοχωρημένος» όπως άλλων πικάπ. Ποιοτικές λεπτομέρειες, φωνές με οντότητα και σάρκα και ένας ρυθμός με σίγουρα πατήματα.

Όπως είπαμε, αν το πικάπ μηχανολογικά ορθό τότε δεν έχει να φοβηθεί κανέναν δίσκο. Η Origin Live έχει το θαύμα της με το «μικρό» της Aurora, ένα πικάπ που δεν έχει παιδικές ασθένειες, δεν είναι κακοδιάθετο και πάνω από όλα δεν περιστρέφεται με αγγαρεία. Από τα καλύτερα πλατό της κατηγορίας των 1.500 ευρώ, τώρα αν εμείς με τον βραχίονα και την κεφαλή που χρησιμοποιήσαμε μεγεθύναμε τις ηχητικές του αρετές που είναι ικανό να προσφέρει… αυτό δείχνει τον χαρακτήρα του και κυρίως την κατασκευή του.

ΤΙP01: Παίξτε λίγο με την απόσταση του μοτέρ, ακούγεται λίγο καλύτερα απομακρυσμένο.

ΤΙP02: Μπορείτε να παραγγείλετε το πικάπ με βάση για τον δικό σας βραχίονα.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Οrigin Live Aurora

ΕΙΔΟΣ: Πικάπ με απόσβεση μάζας και οδήγηση ιμάντα

ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗΣ: 33,3/45 σ.α.λ

ΠΛΑΤΟ: Ακρυλικό ΣΑΣΙ: Ακρυλικό και αλουμίνιου

ΜΟΤΕΡ: DC εξωτερικό

ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ: Eξωτερικό

ΕΞΟΔΟΣ: βύσματα RCA και ακροδέκτης γείωσης

ΒΑΡΟΣ: 10,3 κιλά


Πληροφοριες και τιμες εδω :

https://www.chameleonracks.gr/Origin%20Live%20turntables/Origin-Live-Aurora-MK4--en